Duur: 30 minuten | Moeilijkheid: Moeilijk 
Doel: In dit artikel laten we je zien waar je goede informatie vandaan haalt om jouw Algemene voorwaarden te schrijven.


Let op: 

Wij zijn geen juristen en kunnen je daarom niet precies vertellen wat er in je algemene voorwaarden moet komen. Wel kunnen we je helpen met wat er ongeveer in moet komen te staan en waar je deze informatie kan vinden. Wil je hulp bij het opstellen van de algemene voorwaarden? Raadpleeg dan een jurist of iemand die thuis is in de materie, dat zijn wij dus helaas niet 😉

Wat zijn algemene voorwaarden en waarom moet ik ze hebben?

Laten we beginnen met het waarom. Omdat het wettelijk is bepaald is dat een website bepaalde voorwaarden moet hebben en deze dienen inzichtelijk te zijn voor de gebruiker.

In je algemene voorwaarden staat wat jij moet doen/leveren en hoe en wat er van een gebruiker verwacht wordt. Welke voorwaarden (regels) er gelden en welke uitzonderingen er voor zijn. Dit is heel algemeen en daarom ervaren veel ondernemers dit als lastig. En juist daarom hebben wij van SYS besloten om jullie te helpen door middel van dit artikel en handige links. Zodat je niet alles zelf hoeft te bedenken.

Wat moet er in de algemene voorwaarden?

Wat er precies in de algemene voorwaarden komt is afhankelijk van in welke branche je werkzaam bent met je bedrijf en of je fysieke producten levert en of je een echte winkel hebt of alleen online verkoopt. Kort door de bocht kan je stellen dat de volgende onderwerpen voor iedereen gelden;

  • Aansprakelijkheid
  • Betalingstermijn
  • Garantie
  • Leveringsvoorwaarden
  • Bedenktijd 

Hoe te beginnen?

Door te gaan schrijven, nee dat is flauw. Doordat het voor iedere branche anders is, is het belangrijk om de juiste informatie te veramelen. Daarom hebben wij voor jou enkele waardevolle links verzameld waarbij je kan zoeken per branche en zodoende gelijk een standaard algemene voorwaarden kan downloaden. Om deze vervolgens aan te passen.

Overzicht van handige websites:

Checklist van de ACM
Algemene voorwaarden per branche
Algemene voorwaarden informatie van ondernemersplein
Regels voor online verkoop
KVK brochure algemene voorwaarden waar moet je op letten?

Bart Verbunt training & coaching draait op SYS Platform SYS Platform - Platform voor Coaches & Opleiders